friendly bacteria
Čas je za zelje !
Med mlečnokislinskim vrenjem, v kislem zelju nastajejo pomembne snovi za naš organizem.
Fine bakterije ki jih organizem nujno potrebuje za ohranjanje zdrave črevesne flore. Vitamina B12,ki je redek med živili rastlinskega izvora, je prav v njem. Na seznamu je še cel kompleks ostalih B vitaminov,
vitamin C, železo, magnezij... .In vse te snovi so vskladiščene v presnem zelju ! Toplotno obdelano je
osiromašeno vitaminov in mineralov zaradi njihove občutljivosti na visoke temperature.
moj današnji eksperiment:
- eno manjše rdeče glavnato zelje
-2 rdeči čebuli ( sesekljani )
-2 čž mešanice poprov v zrnu
-4 jž naribanega hrena
-sok 3 limon
-2 čž himalajske soli
Zelje sesekljamo, dodamo sol in omehčamo s prstmi nekaj minut . Dodamo mešanico limone, popra in hrena. V zaprti posodi, na sobni temperaturi naj fermentira 2-3 dni (na nižjih temperaturah tudi teden ali več )
Zanimiv okus...nekaj čist drugega od zelja ( belega ) ki ga dobimo na tržnici.
Mal za spremembo....zakaj pa ne!
Ni komentarjev:
Objavite komentar