torek, 19. februar 2013

čas je za zelje

friendly bacteria









Čas je za zelje ! 

Med mlečnokislinskim vrenjem, v kislem zelju nastajejo pomembne snovi za naš organizem.
Fine bakterije ki jih organizem nujno potrebuje za ohranjanje zdrave črevesne flore.  Vitamina B12,ki je redek med živili rastlinskega izvora, je prav v njem. Na seznamu je še cel kompleks ostalih B vitaminov,
vitamin C, železo, magnezij... .In vse te snovi so vskladiščene v presnem zelju !  Toplotno obdelano je 
osiromašeno vitaminov in mineralov zaradi njihove občutljivosti na visoke temperature.


moj današnji eksperiment:

- eno manjše rdeče  glavnato zelje
-2 rdeči čebuli ( sesekljani )
-2 čž mešanice poprov v zrnu
-4 jž naribanega hrena
-sok 3 limon
-2 čž himalajske soli

Zelje sesekljamo, dodamo sol in omehčamo s prstmi nekaj minut . Dodamo mešanico limone, popra in hrena. V zaprti posodi, na sobni temperaturi naj fermentira 2-3 dni (na nižjih temperaturah tudi teden ali več )

Zanimiv okus...nekaj čist drugega od zelja ( belega ) ki ga dobimo na tržnici.
Mal za spremembo....zakaj pa ne!

Ni komentarjev:

Objavite komentar